Over Naramee

door | sep 14, 2015

नरमी naramee

hoopalupalu/e hoʻomaha

 

ทำให้นิ่ม Thảh̄ı̂ nìm

软化 Ruǎnhuà

柔らかくする  Yawarakakusuru

massage

指圧 shiatsu マッサージ Massāji

按摩 Ànmó

นวด  Nwd   นวดแผนโบราณ nuat phaen boran

मालिश  maalish

Net na zijn studie in 2003 kwam Michiel Kaemingk (38) in aanraking met masseren en dat heeft hem nooit meer losgelaten. Zelf lag ik laatst bij hem op de tafel voor een Chinese buikorgaanmassage, ofwel Chi Nei Tsang. Dat was bijzonder. Vooral omdat er veel vertrouwen nodig is tussen de client en de masseur voor een optimaal resultaat. De ontspanning na afloop was groots. Omdat jij (net als ik) vast nog niet eerder van Chi Nei Tsang hebt gehoord, vroeg ik Michiel er van alles over. Het opgeschreven gesprek lees je hieronder, inclusief een cadeautje van Michiel om jou ook binnenkort een Chi Nei Tsang behandeling te laten ervaren. 

Chi Nei Tsang: dit is het helende effect van een Chinese buikorgaanmassage

michiel kaemingk tension tamersMichiel: Vanaf het moment dat ik begon met masseren ben ik bezig geweest mezelf in dit vak te verdiepen. Naast mijn werk als masseur ben ik yogaleraar in Yin en Vinyasa en geef ik les bij onder andere Delight Yoga en De Nieuwe Yoga School. En alsof ik het nog niet druk genoeg heb rond ik momenteel mijn opleiding tot coach en trainer af bij Phoenix Opleidingen. Voor mij zijn hoofd, lichaam en geest namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met deze drie disciplines kan ik alles bij elkaar brengen. Masseren is één van de meest diepe manieren van contact maken, voorbij het woord. Om iemand binnen te zien komen met een vraag of wens en na de sessie compleet Zen, en misschien wel van hun klacht af, van de tafel te zien stappen geeft altijd weer een dankbaar gevoel.

Chi Nei Tsjang buik orgaanmassage

WAT IS EEN CHI NEI TSANG MASSAGE PRECIES?

Michiel: Deze vorm van massage wordt ook wel orgaanmassage genoemd en hoort bij de Chinese Geneeskunde. Volgens de Taoïsten start het leven vanuit de navel. Deze kosmische poort verbindt ons ook na de geboorte met het universum: energieën van buitenaf worden hier getransformeerd tot vitale levenskracht. Ook verlaten toxines uit de organen het lichaam via het navelgebied. Vanuit de navel zijn alle lichaamsstelsels met elkaar verbonden (bloedvaten-, lymfe-, zenuw- en spierstelsel én het meridiaansysteem) en verenigt het lichaam zich met de geest en ziel. Tijdens een Chi Nei Tsang behandeling worden de buikorganen gemasseerd en de corresponderende orgaanpunten die op de navelring liggen geopend. De darmen, maag, milt, pancreas, lever, galblaas, hart, longen, nieren, voortplantingsorganen, middenrif, plexus en psoasspier worden behandeld en het lymfestelsel en bloedcirculatie gebalanceerd. (bron: shiatsu-online.nl, dit is de plek waar ik ben opgeleid)

IS CHI NEI TSANG BEKEND IN NEDERLAND?

Michiel: Deze massagevorm is bij mensen die Shiatsu, acupressuur of aanverwante Chinese Geneeskunde studeren algemeen bekend, alhoewel niet iedereen het aanbiedt in zijn of haar praktijk. Veel masseurs slaan de buik over. Dat is jammer omdat er zoveel winst te behalen valt in het masseren van de organen. Het is ook een kwetsbaar gebied waar de emoties liggen opgeslagen. Om die reden moet er eerst een vertrouwensband worden opgebouwd voordat je als masseur toestemming krijgt om daarop te werken.

WAAR KOMEN DIE PIJNLIJKE DRUKPUNTEN VANDAAN IN JE BUIK?

Michiel: Dat zijn energetische blokkades die zich vastzetten in de organen in het buikgebied. De oorzaken kunnen uiteenlopend zijn zoals onverwerkt verdriet tot dagelijkse werkdruk, en alle aanverwante klachten die zich vastzetten in het buikgebied. Denk maar eens aan een situatie die niet prettig is. Het eerste waar je het vaak voelt is in je buik. Je maag draait zich om, je krijgt darmklachten, slechte ontlasting, etc. Meestal kenmerken de pijnlijke drukpunten zich als ‘shooting pains’ naar de genitale zones. Maar ook lokaal op de plek waar de masseur druk uitoefent kun je een pijnlijke sensatie ervaren van doffe tot wat scherpere pijn. Zodra je ontspant onder de handen van de masseur, op je ademhaling wordt gecoacht en er doorheen geleid wordt, zul je merken dat de pijn langzaam wegebt. Je voelt dat alles gaat stromen en zich een ontspanning in je buik manifesteert. Dit gaat gepaard met een warme gloed. Uiteindelijk moet je na een buikmassage ook altijd naar de wc. Je zult merken dat je opeens veel beter naar de wc kan gaan en je daarna een heerlijk leeg en schoon gevoel in je buik hebt.

WANNEER ADVISEER JE IEMAND EEN BUIKORGAANMASSAGE? 

Michiel: Eigenlijk is het voor iedereen goed om te ontvangen omdat het de nodige energetisch blokkades omver werpt. Ook zorgt Chi Nei Tsang voor een betere toevoer van bloed naar de organen en afvoer van afvalstoffen die daar niet horen. Zo creëer je een situatie waarbinnen je organen hun taken optimaal kunnen uitvoeren en het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt aangesproken.

KUN JE JEZELF OOK BEHANDELEN MET EEN CHI NEI TSANG MASSAGE?

Michiel: Ik masseer mijn buik soms, maar dat is niet hetzelfde als wanneer een ander dat voor je doet. Toch kan ik door bijvoorbeeld op een stoel te gaan zitten en mijn vingers in mijn buik te drukken, langzaam naar voren te leunen met mijn ring- en middelvingers goed diep in mijn buik komen en op zoek gaan naar pijnpunten. Ik zet dan langzaam meer druk en wacht dan even tot de pijn wegebt.

WAAR KUN JE EEN ‘SIGNATURE MASSAGE’ VAN JOU AAN HERKENNEN?

Michiel: Mijn massages zijn een mooie mix van Oosters en Westerse disciplines. Ik geloof heilig in de holistische werking van lichaam en geest. Daarom combineer ik het diepe ontspannende werk van Deep-Tissue massage met de prachtige stretches uit de Thaise Yoga massage. Mocht de tijd (of soms zelfs noodzaak) er zijn, dan sluit ik graag af met een korte buikmassage aan het einde wanneer je helemaal ontspannen bent. Binnen onze studio ben ik een van de weinigen die specifiek een training heeft gedaan in Chi Nei Tsang. Maar weet dat alle therapeuten in staat zijn om diepe helende buikmassages te geven. Vanuit de Ayurveda en Thaise Yoga massage zijn er ook specifieke buikmassages, die bijvoorbeeld met warme olie of kruidenstempels worden gegeven. Ze werken allemaal volgens hetzelfde principe: het openen van de energiebanen waardoor blokkades worden opgelost en de doorbloeding naar de organen wordt geoptimaliseerd.