lomilomi

Op het ritme van de oceaan

Lomilomi: de Rolls Royce onder de massages

De Hawaiiaanse lomilomi massage is meer dan een massage zoals we die in het westen kennen. Elke traditionele heler ontwikkelde zijn eigen massagestijl volgens de familiaire traditie en overlevering. Lomi lomi is een wijdvertakte helingstraditie die vooral in families werd beoefend. Dat betekent dat er veel manieren zijn om lomi lomi met anderen te delen. De oorspronkelijke bewoners van Hawaii noemen lomi lomi een manier om je opnieuw te verbinden met spirit. In de spirit van aloha (onvoorwaardelijke liefde) word je uitgenodigd los te laten wat niet meer nodig is. Zodat je jezelf weer kunt gaan voelen in de grootsheid van wie je bent.

Lomilomi kwam pas aan het einde van de 20e eeuw naar Europa en staat hier voornamelijk bekend als wellnessmassage. Maar het is dus zo veel meer….

Lomilomi tempelmassage

Deze volledige lichaamsmassage is in feite een oud transformatieritueel zoals dat eeuwen geleden in de tempels van Hawaii werd uitgevoerd. De wijze kahuna’s (meesters) begeleiden mensen tijdens soms dagenlange massagesessies naar een nieuwe fase in hun leven, veelal met meerdere masseurs tegelijk. Net als de energieke hula-dansbewegingen liet het de energieën weer vrij stromen. Via een lomisessie waren de kahuna’s in staat om een vloeiende verbinding te maken tussen deze universele kennis, de geest en de ziel.

De tempelmassage in de stijl van  Kahu Abraham Kawai’i  werkt met warme olie, chants, muziek en lange strokes, met het zachte deel van de onderarmen die zich eindeloos lijken te herhalen. De koesterende en respectvolle massagebewegingen weerspiegelen de verbinding van de eilandbewoners met de indrukwekkende Hawaiiaanse natuur. Zo kan een sessie zacht zijn als de warme wind in de palmbomen, golvend dynamisch als de oceaan, stevig als de redwoods in de tropische bossen of vurig als de krachtige vulkaan.
Er wordt ook onder het lichaam gemasseerd, hetgeen een diep koesterend en dragend gevoel geeft. De private delen worden niet behandeld en blijven toegedekt.

Dankzij de typische lange, masserende bewegingen en de rek- en strekbewegingen van het lichaam, worden negatieve gedachten en energieblokkades opgelost en wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam geactiveerd. Hierdoor voelt u het effect van de massage nog dagenlang…

Een lomilomi heeft ook altijd een spiritueel karakter om welke reden er bij iedere massage een gebed wordt gezongen.

Lua lomi

Lua lomi komt voort uit de traditionele Hawaiiaanse vechtkunst (LUA). Het is een effectieve en stevige vorm van lomilomi bedoeld om je spieren te openen, botten opnieuw uit te lijnen en stijfheid uit spieren en pezen te verdrijven.

De Lua lomi  is de oudste lomi, afkomstig uit Tahiti. Deze massagevorm is gebaseerd op de eeuwenoude martial arts, zoals die vroeger werd beoefend door de uitgekozen krijgers. Hiermee behandelden zij elkaars kwalen en blessures, die bij de strijd werden opgelopen. De stevige massage hielp hen om de volgende dag weer fit te zijn voor het slagveld. De Lua kahuna vocht niet maar gebruikte zijn energie om te helen. De Lua warrior gebruikte zijn kracht voor het gevecht en de lomi voor het onderhoud.

Mijn Lua lomi kumu Jimmy Quitan leerde deze effectieve geneeswijze van Aunty Mary Gibson, die het van haar grootvader leerde (de Lua lomi bleef tot de jaren ’50 ondergronds). Jimmy beoefent de Lua lomi via het hart, niet via de mind. Hij deelt zijn unieke kennis slechts spaarzaam: “het is alleen voor oprechte healers”.

Aunty Maile lomilomi

Op Hawaii bestaan dus veel verschillende vormen van lomilomi massage. Een daarvan is lomilomi massage uit de familietraditie van Aunty Maile Napoleon (1940). In deze vorm van lomilomi massage worden speciale vibratietechnieken en de “ha” (adem) gebruikt om blokkades in het lichaam op te heffen. Hiermee verminderen lichamelijke klachten als rugpijn, hoofdpijn en stijve gewrichten. Een sessie duurt ongeveer anderhalf uur.

Geboren en opgegroeid aan de Kohala kust (Waimea on Big Island, Hawaii) is Aunty Maile Napoleon een ware bron van traditionele Hawaiiaanse kennis, van lomilomi tot la’au lapa’au (kruidengeneeskunde) tot het maken van lomilomi massagesticks en traditionele lei’s. Aunty Maile werd door haar Tutu (grootmoeder) geïnspireerd om Lomi Lomi te leren.Ze heeft zo geleerd dat je moet werken met onvoorwaardelijke liefde en dat de therapeut slechts het gereedschap is voor het werk, de credit voor heling gaat naar Ke Akua (Divine Creator).

...of rechtstreeks op deze site

Hoe beoordeel je de massage?
Beschrijf hier kort je ervaring met de massage zelf, de ontvangst, de massageruimte, enz.
Graag je volledige naam. Je familienaam wordt automatisch ingekort in de lijst hiernaast.