Shiatsu

Japanse drukpuntmassage

Shiatsu therapie

Shiatsu therapie werkt in op de subtiele anatomie van het lichaam, daar waar de energie stroomt die ‘ki’ (Japans) of ‘chi’ (Chinees) wordt genoemd. Deze ‘ki’ stroomt door je organen en alle delen van het lichaam, langs kanalen die we meridianen noemen. In de shiatsu therapie pas je druk- en strektechnieken toe. Op deze manier wordt de ‘ki’ gerevitaliseerd in die delen van je lichaam waar de energiestroom gestagneerd is. Dus daar waar spanning zit, treedt ontspanning op en de zwakke zones worden gestimuleerd.

Vanuit de basisvisie van shiatsu therapie wordt het leven benaderd met diep respect. Alle mensen, dieren, planten, mineralen en de energetische sferen zijn met elkaar verbonden. Door het aanraken bij shiatsu wekt de therapeut je zelfgenezende kracht op en activeert deze. Je ervaart een verhoogd gevoel van welzijn in lichaam, geest en ziel.

Wat doet shiatsu therapie?

Bij pijn of andere klachten is er een disbalans van energie in het lichaam. Shiatsu therapie reguleert de werking van het zenuwstelsel, verhoogt de weerstand van het lichaam, verbetert de bloedcirculatie, reinigt de weefsels en versoepelt het lichaam (structurele shiatsu, werken op de structuur van je lichaam) . Deze therapie heeft als resultaat dat de aanwezige lichaamsenergie weer in balans komt. Ziektesymptomen op zowel lichamelijk als emotioneel gebied kunnen hierdoor gedeeltelijk of geheel verdwijnen.

Officieel wordt shiatsu als een alternatieve therapie beschouwd. Beter is het om te spreken van complementaire geneeswijze. Complementair op de reguliere geneeskunde, omdat shiatsu zeker niet als vervanging van de reguliere geneeskunde moet worden gezien, maar als aanvullende therapie.

Shiatsu massage

Je kunt natuurlijk ook van een shiatsu massage genieten als je geen klachten hebt. Dat ontspanning erg genezend werkt, is wel duidelijk. Je hebt meer energie als je goed in je vel zit en meer aandacht om je echt te kunnen ontspannen.

Tijdens en na een shiatsu massage kom je helemaal tot jezelf. De ontspannende nawerking van een shiatsu massage duurt vaak een dag of twee. Je voelt je rustiger en eventuele kleine lichamelijke ongemakken zijn verminderd of verdwenen.

Wat doet shiatsu massage?

Aanraken is de essentie van shiatsu: een ondersteunende hand in tijden van stress of pijn helpt altijd bij herstel. Het gaat erom balans te maken; de basisactiviteit van de natuur. In de oosterse geneeskunde worden ziekte, symptomen en condities in verband gebracht met elkaar en worden zij teruggevoerd naar een diepere disbalans in het energetisch systeem. Dit hangt samen met problemen op fysiek, emotioneel, chemisch (voeding) of spiritueel vlak.

Een massage bevordert de doorbloeding, verhoogt de weerstand, ontspant de spieren en zorgt voor een hoge mate van ontspanning.